دانلود پایان نامه بررسی ساختار فضایی و تغییرات کاربری اراضی شهر نوشهر از روند مهاجرتها برای توسعه آینده شهر

بررسی ساختار فضایی و تغییرات کاربری اراضی شهر نوشهر از روند مهاجرتها برای توسعه آینده شهر

بررسی ساختار فضایی و تغییرات کاربری اراضی شهر نوشهر از روند مهاجرتها برای توسعه آینده شهر

دانلود بررسی ساختار فضایی و تغییرات کاربری اراضی شهر نوشهر از روند مهاجرتها برای توسعه آینده شهر

بررسی ساختار فضایی و تغییرات کاربری اراضی شهر نوشهر از روند مهاجرتها برای توسعه آینده شهر
دسته بندی علوم پایه
فرمت فایل doc
حجم فایل 152 کیلو بایت
تعداد صفحات فایل 43

بررسی ساختار فضایی و تغییرات کاربری اراضی شهر نوشهر از روند مهاجرتها برای توسعه آینده شهر

بیان مسئله

مهاجرت همانند شهرنشینی پدیده ای است که ریشه در تحولات اجتماعی جوامع انسانی دارد و یکی از عوامل مهم در تحولات و  افزایش جمعیت شهرهاست . لیکن مهاجرت انبوه و مستمر از مناطق روستایی و شهرهای کوچک به شهر های بزرگتر که به عنوان پدیده ای جدید در سطح جهان مطرح شده است ناشی از عملکرد انقلاب صنعتی  است . به دنبال انقلاب صنعتی در قرن هجدهم و رشد سریع تولیدات صنعتی و چرخش اساسی در اقتصاد شهرهای بزرگ و افزایش چشمگیر درآمدهای شهری ، میزان مهاجرت شدت یافته و باعث رشد سریع شهر نشینی گردیده است .

لیکن این پدیده در کشور ما از دوره صفویه و با دادن القاب به اصناف شهری و تحقیر جامعه روستایی آغاز شده و پس از کودتای 1299 و به دنبال تغییر حکومت و شروع مناسبات سرمایه داری ، در الگوی عملکردی شهرها تغییرات و دگرگونیهایی پدید آمد و شهرها از حالت نسبتا یکنواخت و مشابه قبلی ، که عمدتا به صورت مرکز ایالتی حکومت ، مرکز ارتباطی ، پیشه وری و تولید و بالاخره شهر مذهبی و زیارتی بودند (هر چند گاه همه این عملکردها را با هم داشتند ) خارج شده و شرایط و عملکردهای جدید و متنوعی بر آنها حاکم شد .

مسلما این تنوع و تمرکز عملکردها با خود ، اشتغال های جدید و امکان جذب نیروی کار را به همراه آورد . حاصل این پویش طبیعتا مهاجرت نیروی کار به شهرها و توسعه و گسترش فضایی شهرها بود که به رشد بطئی و رشد شتابان شهرها منجر شد . پس از اصلاحات اراضی و به دنبال بالا رفتن قیمت نفت یعنی اواخر دهه چهل و اوایل دهه پنجاه در شهرها دگرگونیهای سریع و وسیعی روی داد که حاصل بسط و گسترش مناسبات سرمایه داری ناشی از بالا رفتن قیمت نفت و مشارکت و ادغام بیشتر ایران در بازار جهانی بود . حاصل فعالیتهای فوق تمرکز بیشتر سرمایه و فعالیتهای اقتصادی در شهرهای بزرگتر و بخصوص متروپل بود که موجب تمرکز و دگرگونی ساخت اشتغال ، پیدایش و بسط سریع بعضی از حوزه های اشتغال گردید . همچنین با کاهش نقش کشاورزی و مازاد آن در اقتصاد کشور و فروپاشی روابط سنتی تولید و عدم جایگزینی روشها و مناسبات جدید تولید به جای آن موجب تشدید مهاجرت از مناطق روستایی و شهرهای کوچک و متوسط که در توزیع درآمد ، سرمایه و اشتغال سهم کمتری داشتند ، به شهرهای بزرگتر و به خصوص به متروپل آغاز گردید . ( اعتماد ، 1363 ، صص 107 ، 97 ) . بدین ترتیب تعداد جمعیت ، اندازه و کالبد شهرها افزایش یافت و تعادل نظام شهری بهم خورد و کشور با پیدایش و تقدم و تسلط نظام تک شهری مواجه گشت .

به طوری که تعداد زیادی از مراکز شهرهای بزرگ کشور نتوانستند خود را با هجوم ناگهانی و غیره منتظره مهاجران تطبیق دهند ، در نتیجه شهرها به طور ناموزون توسعه فضایی پیدا کردند . گسترش فضایی شهر بدون توجه به توانهای آن ، ضایعات و عواقب زیست محیطی خطرناکی را از جمله تغییر کاربری اراضی شهری ، کاهش منابع آبهای سطحی و زیر زمینی ، آلودگی هوا ، کاهش فضای سبز و سرمایه گذاری سنگین برای خدمات زیربنایی ( آموزشی ، بهداشتی ، اشتغال ، مسکن و غیره ) در پی خواهد داشت . و بدین طریق تعادل در روابط میان انسان و محیط زیست شهری بهم می خورد.

وجود چنین عواملی از یک سو ، ارتقا و تکامل مفاهیم توسعه و حفاظت محیط زیست و از سویی دیگر جهانی شدن دامنه و شدت آثار تخریب محیط زیست چون در سطح کشورهای جهان مشترک است ، منجر به پیدایش مفهوم توسعه پایدار شده است .

شهر نوشهر یکی از شهرهای بندری و کوچک کشور می باشد که گریبانگیر مشکلات عدیده ایست که معلول مهاجرت می باشد . رونق اقتصادی شهر ناشی از فعالیتهای بندری و اعطای مرکزیت شهرستان به این شهر در سال 1327 باعث مهاجرت عده زیادی از جمعیت مناطق روستایی بخش کجور1 شهرستان نوشهر و نیز سایر مناطق کشور به آن شد . و همچنین انتخاب نوشهر به عنوان یکی از مراکز تفریحی و گذران اوقات فراغت خانواده پهلوی در دهه 1340 ، موجب رونق مضاعف و تشدید جاذبه های مهاجرپذیری آن گردید . بطوریکه در طول پنج دهه گذشته ، جمعیت شهر نوشهر نزدیک به 14 برابر شده است . از 2717 نفر در سال 1335 ب 42175نفر در پایان سال 1385 افزایش یافته است . و همچنین در طول پنج دهه گذشته 3 محله جدید شهری تشکیل و 7 روستا نیز به بدنه اصلی شهر نوشهر ادغام گردیده است که دلیل اصلی گسترش فضایی و تغییرات کاربری اراضی مهاجرت بوده است . شهرنشینی و توسعه شهری در نوشهر با توجه به موقعیت جغرافیایی خاص خود یعنی  ، واقع شدن در ساحل دریای خزر و زمینهای زراعی و باغات مرکبات و عدم اجرای برنامه ریزی شهرسازی، موجب تخریب باغات و مزارع اطراف شهر و تغییر کاربری اراضی کشاورزی به اراضی شهری ، اتصال آبادیها و روستاهای اطراف شهر به پیکره اصلی شهر نوشهر ، ایجاد محلات جدید ، آلودگی آبهای زیر زمینی و جاری ، سرمایه گذاری سنگین جهت خدمات زیر بنایی ( اشتغال ، مسکن ، بهداشت و غیره ) شده است .  این عوامل که بهینه سازی مقوله توسعه پایدار را با مانع روبرو می کند تا با ارائه راه حل مناسب از گسترش فضایی و تغییرات کاربری اراضی و نابودی زمینهای کشاورزی اندک جلوگیری نماید .

( زنجانی ، 1380، ص 148 )

 

 


 1. (  kojoor) ، این بخش به لحاظ تاریخی ، بسیار کهن است و قدمت طولانی دارد . این بخش قسمتی از رستمدار و رویان قدیم است که به صورت ولایت مستقلی بین آمل و دیلم بود . کجور در طول تاریخ کهن خود ، حکومت خاندانهای زیادی را تجربه کرده است .  .طی سالهای 45-1006 هجری قمری این منطقه به صورت حاکم نشین ، محلی منتسب به خاندان ساسانی بوده و شهر کجور یا رویان به عنوان پایتخت ، شهری آباد و در خور اهمیت محسوب می شده است . اولین حکومت شیعی مذهب در ایران به نام زیدیان طبرستان در این منطقه پایه گذاری گردید . پس از سال 1006 قمری با برچیده شدن حکومتهای ملوک الطوایفی ، این منطقه نیز استقلال نسبی خود را از دست داده و به علت موقعیت ویژه و نزدیکی اش به تهران بعد از صفویه دستخوش وقایع زیادی شد . (مقدمه ای بر آشنایی با کجور ، 1377) 

 

 

دانلود بررسی ساختار فضایی و تغییرات کاربری اراضی شهر نوشهر از روند مهاجرتها برای توسعه آینده شهر

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.